Aktywność fizyczna oaz zdrowa dieta są bardzo ważne w codziennym życiu. W końcu nasze zdrowie i dobre samopoczucie w dużej mierze zależą właśnie od tych dwóch czynników. Ważne, by dbanie o zdrowie i zdrowe odżywianie nie przerodziło się w obsesję. Silna potrzeba nieustannego kontrolowania tego, co mamy na talerzu może być elementem choroby. Lekarze i dietetycy zwracają uwagę na pewne zaburzenie, którym jest ortoreksja. Czym dokładnie jest to zjawisko?
Magda Gessler chętnie dzieli się ze swoimi fanami rozmaitymi ciekawostkami ze swojego życia prywatnego. W swojej książce “Autobiografii apetycznej" zdradziła, w jaki sposób odchudzała ją kiedyś jej mama. Aż trudno w to uwierzyć. Restauratorka zwróciła uwagę na szkodliwość działań jej mamy, tłumacząc jednocześnie, że wiele lat temu młodzi rodzice nie mieli pojęcia, jak dane metody mogą wpływać na psychikę dziecka. O co dokładnie chodzi?
Maria Oleksiewicz z 6. edycji “Sanatorium miłości” szybko podbiła serca widzów, wykazując się otwartością wobec innych uczestników, szczerością, ale też empatią. Uczestniczka programu TVP postanowiła zawalczyć o swoje zdrowie i po programie zgubić zbędne kilogramy. Maria schudła 12 kilogramów w trzy miesiące. Choć jak zdradziła, przed nią jeszcze długa droga, pierwszymi efektami pochwaliła się efektami w mediach społecznościowych. Maria zdradziła też, jak udało się jej schudnąć.
Codzienna dieta Polaków pozostawia wiele do życzenia. Sytuacja pogorszyła się w czasie pandemii, w trakcie której znacznie podniosło się spożycie tłuszczów. Polacy częściej zaczęli też sięgać po cukier, słodycze i sól. Zatrważający jest fakt, że wielu z nas, szczególnie mężczyzn, nie odczuwa potrzeby, by jeść zdrowiej.Gdyby spojrzeć w jadłospis wielu z nas, można by zauważyć, że szczególnie często pojawiają się te trzy produkty. I to właśnie one rujnują nasze zdrowie.
Choć oczywiste jest to, że ćwiczenia pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, w najnowszym badaniu skupiono się na tym, iż już jedna lub dwie minuty ćwiczeń dziennie mogą obniżyć ryzyko raka. Ale nie chodzi wcale tylko o siłownię, fitnes i gimnastykę w domu. Okazuje się, że dwie proste czynności, których nie kojarzymy w pierwszej chwili ze sportem, też mają taką moc. Zgadniecie jakie?Zdaniem dr Emmanuela Stamatakisa, głównego autora badania opublikowanego w czasopiśmie “JAMA Oncology”, aktywność zmniejszająca ryzyko zachorowania na nowotwór obejmuje także dwie, które większość z nas ma okazję wykonywać codziennie. A na pewno jedną z nich.
"Myk, myk, myk i 57 lat… Pyk !!!!” napisała na Instagramie Małgorzata Foremniak. Gwiazda obchodziła właśnie urodziny. Aktorka zdradza, jak dba o siebie, a co ciekawe, nie jest to nic niezwykłego, choć wymaga silnej woli. Może warto wziąć z niej przykład?
Czarna czy biała? A jeśli z mlekiem, to tym od krowy, czy kozy? A może z roślinnym? Jeśli chodzi o napoje, których zadaniem jest godnie zastąpić prawdziwe mleko, tych jest całe mnóstwo. A które z nich jest najzdrowsze? Dziś przyjrzymy się "mleku” owsianemu. Jak wypada kawa z jego dodatkiem?
Gdy nie możemy dopiąć spodni, wchodzimy na wagę i ta liczba nam się nie podoba, postanawiamy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To jest w porządku. Po ciężkim dniu, gdy ktoś zrobił nam jakąś przykrość, siadamy z miską lodów przed telewizorem, żeby się pocieszyć. To też jest ok. Nie ma problemu tak długo, jak długo mamy kontrolę nad tym, co robimy. Ale kiedy całe nasze życie zaczyna się kręcić wokół jedzenia – to jest sygnał, że coś jest już nie w porządku. Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania?
Jelita to nasz drugi mózg, słyszymy to coraz częściej. Drobnoustroje, które zasiedlają nasz organizm, czyli popularna mikrobiota, działają korzystnie nie tylko na sam układ pokarmowy. Wiemy już, że potrafią poprawić naszą odporność. A niektóre z bakterii mogą także przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia psychicznego. To tak zwane psychobiotyki.
Jest źródłem ponad 200 substancji i zawiera więcej białka niż mięso. Uważa się go za najbardziej wartościowy suplement, a do tego jest w 100% naturalny. Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do zachowania zdrowia i pobierać je możemy z pożywienia. Ich niedobór fatalnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu – również w sferze psychiki. Jednak rozpoznanie, że brakuje nam akurat tego składnika nie zawsze jest łatwe, ponieważ objawy temu towarzyszące mogą zmylić. Poznaj najbardziej charakterystyczne objawy niedoboru tego cennego składnika!
Wiem, że umrę, każdy umrze. Nie boję się śmierci, jej świadomość nie spędza mi snu z powiek. Jeśli bym miała coś nazwać fundamentalnym lękiem, to boję się zależności i samotności. Nie chciałabym umierać samotnie – mówi Magdalena Cielecka w rozmowie z Angeliką Swobodą dla Gazeta.pl. Aktorkę w roli śmiertelnie chorej kobiety możemy od wczoraj możemy oglądać w filmie „Lęk”.Wiele osób w ostatnich miesiącach komentowało zmianę fryzury Cieleckiej – aktorka ścięła włosy. Mało kto, co dziwne, podejrzewał, że to do roli. Jednak przygotowania były dużo bardziej ingerujące w fizyczność, nie tylko tę zewnętrzną. Trzy miesiące przed zdjęciami Magdalena Cielecka przeszła na restrykcyjną dietę. Teraz, po zakończeniu zdjęć i premierze filmu Sławomira Fabickiego, aktorka opowiada Angelice Swobodzie z Gazeta.pl, jak przygotowania do roli odbijały się na zdrowiu fizycznym i jak wpływały na psychikę.
Mówiło się głównie o tym, że tak zwane śmieciowe jedzenie zwiększa ryzyko nowotworu, otyłości czy chorób serca. Wspólne badania zespołu naukowców z USA, Brazylii i Hiszpanii dowiodło, że co siódmy dorosły jest uzależniony od wysoko przetworzonej żywności. Po analizie 281 badań przeprowadzonych w 36 państwach świata naukowcy szacują, że uzależnienie od żywności UFP występuje aż u 14 proc. dorosłych oraz 12 proc. dzieci - „to wielkości zbliżone do poziomu uzależnienia obserwowanego u dorosłych w przypadku alkoholu i papierosów. W przypadku alkoholu jest to 14 proc., podczas gdy uzależnienie od tytoniu dotyczy 18 proc. populacji. , ale poziom domniemanego uzależnienia u dzieci jest bezprecedensowy” - czytamy w artykule „Społeczne, kliniczne i polityczne implikacje uzależnienia od ultraprzetworzonej żywności” (Social, clinical, and policy implications of ultra-processed food addiction), który został opublikowany w serwisie naukowym „BMJ Journals”.
Insulinooporność najczęściej jest wynikiem niezdrowego stylu życia powodującego otyłość. Nieleczona prowadzi do wystąpienia stanu przedcukrzycowego, a ostatecznie do cukrzycy. Stan przedcukrzycowy może pojawić się także u osoby bez insulinooporności. W jaki sposób insulinooporność prowadzi do cukrzycy? Jakie są typowe objawy insulinooporności i cukrzycy? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: dr n. med. Patrycją Wachowską-Kelly, diabetologiem, specjalistą chorób wewnętrznych i leczenia otyłości oraz mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.